Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Du kan låna 6 böcker per 28-dagarsperiod!
Omslagsbild för Drottningens juvelsmycke
Isbn: 978-91-7499-498-8
Förlag: Modernista
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: april 2014

E-bok

Drottningens juvelsmycke

En av de stora svenska klassikerna i ny inbunden praktutgåva

Drottningens juvelsmycke är den stora svenska klassikern om androgynen. Dess huvudperson Tintomara är den svenska litteraturens Hen med stort H, queer långt före ordet uppfanns. Dessutom ett paradisbarn: en varelse bortom ont och gott.
Carl Jonas Love Almqvists mest kända roman utspelar sig mitt i händelserna kring Gustav III:s maskeradbal, under vilken kungen blir mördad (1792). Boken liknar inte något annat i litteraturen men känns också förunderligt samtida. Den träffar i ett hjärta av Sveriges historia, där konungamordet står i centrum genom dess upprepning i ett statsministermord 1986. Men framför allt, i en tid när könet håller på att implodera, visar läsningar av Tintomara på nya beteendemönster bortom könsteatern.

CARL JONAS LOVE ALMQVIST [1793-1866] är en av svensk litteraturs mest originella författare. Såväl romantiker som realist och tidig feminist. Romanen Drottningens juvelsmycke [1834] var ett av flera Almqvist-verk som av kyrka och stat ansågs farliga för deras revolutionära potential. Almqvist var radikal och verkade aktivt för allmän rösträtt. Han slutade sitt liv i landsflykt, anklagad för giftmordförsök; något som onekligen ger extra udd åt den berömda repliken i Drottningens juvelsmycke: »Två saker äro vita: oskuld och arsenik.«


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone