Arbetssamhället
Tack vare den teknologiska utvecklingen är behovet av mänsklig arbetskraft mindre än någonsin. Det välstånd som i början av 1900-talet krävde tio människors arbetsinsats kan i dag produceras av en enda människa. Ändå arbetar vi mer än vad man gjort under större delen av historien. Utbrändhet och stress ökar, jobb fylls av »tomt arbete« och pensionsåldern höjs.
I arbetssamhället är det ett självändamål att jobba – oavsett vad vi gör på jobbet.
Roland Paulsen ifrågasätter idén om arbetet som samhällets grundbult. Arbetssamhället är en vass och tankeväckande introduktion till arbetskritiken.
Roland Paulsen är författare och doktor i sociologi. Han har även gett ut Empty labor (2014) och det breda genombrottet Vi bara lyder (2015), som tilldelades Johan Hansson-priset. Arbetssamhället utkom första gången år 2010, och gav den arbetskritiska debatten ett uppsving. Denna nya utgåva är kraftigt reviderad och utökad.
Arbetssamhället består av fyra delar: Den första delen handlar om framväxten av arbetsideologin och hur synen på arbete har förändrats genom människans historia. Den andra delen handlar om hur överproduktionens problem tar sig uttryck inom konsumtionssfären, och den tredje delen om hur det präglar produktionssfären. Den fjärde delen diskuterar hur arbetskritik kan bedrivas i praktiken samt alternativ till arbetssamhället.
Information
Stöds av följande plattformar
PC/Mac
Surfplatta Läsplatta
Smartphone