Jump to content
The library informs: Tillfällig höjning: Du kan nu låna 6 böcker per 28-dagarsperiod!
Cover for Vad är liv? : Ett fysikaliskt perspektiv på den levande cellen
Isbn: 978-91-7819-289-2
Publisher: Fri Tanke Förlag
Category:
Science
Accessible since: October 2019

E-book

Vad är liv? : Ett fysikaliskt perspektiv på den levande cellen

”Hur kan de händelser i tid och rum som sker inom den i rummet begränsade yta som en levande organism utgör beskrivas av fysiken och kemin?”

1943 håller den österrikiske fysikern Erwin Schrödinger ett antal föreläsningar vid Trinity College i Dublin. Hans fråga tillhör de som för evigt förundrat mänskligheten: Vad är det som skiljer levande materia från resten av universum? Hur förs livet vidare? Och vad, exakt, är liv?

I den här boken introducerar Schrödinger koncept som revolutionerade biologin och som än i dag formar vår syn på liv. När han håller sina föreläsningar har teorin om DNA som det ärftliga materialet ännu inte etablerats. Men Schrödingers bok sår viktiga frön som ligger till grund för och inspirerar den kommande forskningen. Här finns idén om att en komplex molekyl bär på livets kod – det genetiska chiffret för levande organismer – och att liv och ärftlighet är kemi.

Översättningen innehåller även Schrödingers filosofiska reflektioner Medvetande och materia samt Självbiografisk skrift.

Vetenskapens klassiker ges ut i samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien. Erwin Schrödingers (1887–1961) Vad är liv: Ett fysikaliskt perspektiv på den levande cellen är seriens första del, med ett förord av Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi och preses för Vetenskapsakademien.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone