Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Du kan låna 6 böcker per 28-dagarsperiod!
Omslagsbild för Maträtternas historia
Isbn: 978-91-8863-976-9
Förlag: Stevali
Kategori:
Matlagning, mat & dryck Historia
Tillgänglig sedan: november 2019

E-bok

Maträtternas historia

Bakom våra vanligaste maträtter finns ofta en historia som är värd att berätta. Vem frestade Jansson? Flög verkligen Jacob? Vilken prinsessa har vi att tacka för tårtan och har Wallenbergaren något att göra med den kända svenska finansfamiljen?

Vem kunde tänka sig att en vanlig Caesarsallad har sitt ursprung i den mexikanska gränsstaden Tijuana; att Tore Wretman serverade den första planksteken, Toast skagen och Rhode Islandsåsen eller att den nuvarande svenske kungens mamma gett sitt namn till gatukökskedjan Sibylla? Här får vi även läsa om sushins intåg på den amerikanska västkusten efter andra världskriget och hur det gick till när Hasselbackspotatisen skapades.

"Ernest Hemingway har haft skrivarlyor med närbelägna stammisbarer runt om i världen. I Havanna hette barerna Floridita och La Bodeguita del Medio, i Key West var stammishaket Sloppy Joe's. När Hemingway skrev sin roman "Över floden in bland träden" så gjorde han det i sin enkla lägenhet precis bredvid Harry´s Bar i Venedig. Förutom besök av mängder med samtidens internationella kändisar så har baren gått till historien som skapelseplatsen för maträtten Carpaccio och drinken Belini."

Författaren Ted Wärnåker har i boken Maträtternas historia använt historiska faktaböcker och kokböcker, gastronomiska biografier, intervjuer och annat material, för att ge oss bakgrunden till hur våra vanligaste maträtter tagit sig hela vägen från där allt började till en meny nära dig.


Provläs (Ladda ner)
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone