Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Du kan låna 6 böcker per 28-dagarsperiod!
Omslagsbild för Fuskarna : Om Macchiarini och andras svek mot vetenskapen
Isbn: 978-91-8020-136-0
Förlag: Fri Tanke Förlag
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: mars 2021

E-bok

Fuskarna : Om Macchiarini och andras svek mot vetenskapen

”Efter att vi intervjuat ett stort antal personer på sjukhuset, läst in oss på patientjournalerna och plöjt igenom publikationer och annan vetenskaplig litteratur om luftrörstransplantationer var vi mogna att möta huvudpersonen själv. I maj 2016 träffade vi Paolo Macchiarini i ett sammanträdesrum en trappa upp vid korsningen av Hantverkargatan och Scheelegatan på Kungsholmen.”

Kjell Asplund är läkare och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen. Han var medicinsk expert i utredningen om Thomas Quick och ledde också den interna utredningen på Karolinska Universitetssjukhuset om fallet Paolo Macchiarini.

I sin debutbok Fuskarna berättar han om några av vår tids mest flagranta bedragare inom läkarvetenskapen: kirurgen Paolo Macchiarini, psykologiforskaren Diederik Stapel och blodprovsentreprenören Elizabeth Holmes. Han tecknar bilden av hur svårt det är att urskilja fuskaren i tidigt skede, hur fuskarens skicklighet ofta är förknippad med en karismatisk personlighet, hur lätt det är att dras med – och om visselblåsarens och fuskjägarnas utomordentligt viktiga kurage.

Fuskarna är skriven från vetenskapens innersta rum. Personlig och erfarenhetsbaserad, oupphörligt spännande, en läkarens och ämbetsmannens egen true crime. Dess viktigaste fråga är: Hur kan vi bevara allmänhetens tilltro till läkarvetenskapen och skydda den från direkt hälsovådliga bedragare?



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone