Jump to content
The library informs: Du kan låna 6 böcker per 28-dagarsperiod!
Cover for Sanningen om Volvo : från Gyllenhammar till Geely - en radikal fackordförandes berättelse
Isbn: 978-91-8918-589-0
Publisher: Bookea
Category:
Economics & Business
Accessible since: October 2021
Narrator: Magnus Sundemo
Length: 9 hours 29 minutes

Audiobook

Sanningen om Volvo : från Gyllenhammar till Geely - en radikal fackordförandes berättelse

Under mina närmare fyrtio år på Volvo har jag sett företaget förändras under olika sorters ledarskap och ägarkonstellationer. Sanningen om Volvo belyser tre mycket dramatiska skeenden i företagets historia, ur ett perspektiv som aldrig tidigare framkommit i den officiella debatten:

- Renaultaffären på 1990-talet som blev Volvos okrönte kejsare Pehr G Gyllenhammars fall.
- Den ödesdigra försäljningen av Volvo Personvagnar till Ford 1999 och det fackägda Konsortium Jakob som försökte köpa hela företaget cirka tio år senare.
- Det senaste decenniets otroliga utveckling med kinesiska Geely som ny ägare och bilbranschens oerhört spännande men utmanade framtid.

I egenskap av facklig ordförande och ledamot i bolagsstyrelsen, har jag befunnit mig nära maktens centrum och tagit del av Volvo inifrån. I den här boken vill jag lyfta den lilla människans möjlighet och skyldighet att påverka sin egen arbetssituation och vilket sorts företag man vill arbeta för. De fackliga strider som jag har lett, har sällan varit av traditionell karaktär, utan istället utmanat synen på hur fackligt arbete bör bedrivas. Jag vill visa hur man kan sträva bort från en reaktiv offerkultur och i stället anta en aktiv och nyfiken attityd med ansvarstagande och framtidstro som ledord.

SANNINGEN OM VOLVO bjuder dig på en en personlig resa genom svensk industrihistoria, ger en unik inblick i ett av Sveriges mest betydelsefulla företag samt visar hur fackligt arbete kan nå oanade höjder genom modiga medlemmar och ett inspirerat ledarskap.

Magnus Sundemo, född 1954, är civilingenjören som varit Volvo trogen i närmare fyrtio år. Han har haft en mängd olika roller inom Volvo Personvagnar så som konstruktör, projektledare och linjechef på olika nivåer. Magnus var projektledare för den uppmärksammade konceptbilen XC60 och chef för bilkonceptutvecklingen inom Volvo Cars. Han har även haft ett mycket starkt fackligt engagemang och var ordförande för Akademikerföreningen Volvo Cars på deltid mellan 1992 - 1994 och på heltid från 2007 - 2016. Genom sin plats i bolagsstyrelsen för Volvo Cars under totalt tolv år, har Magnus unika insikter i spelet bakom kulisserna.

Hör mer av Magnus via Spotify och hans populära poddcast Garaget. Där intervjuar han intressanta personer med koppling till Volvo Cars - allt från nuvarande vd:n Håkan Samuelsson till kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Ann-Sofie Hermansson.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone