Hoppa till innehållet
Biblioteket meddelar: Du kan låna 6 böcker per 28-dagarsperiod!
Omslagsbild för Natten
Isbn: 978-91-8906-647-2
Förlag: Nirstedt/litteratur
Kategori:
Lyrik
Tillgänglig sedan: oktober 2021

E-bok

Natten

Willy Granqvists posthumt publicerade Natten (1987) är en av de mest omsusade diktsamlingarna i den moderna svenska poesin. Dess brottning med ensamheten, begären och döden har satt avtryck hos en mängd andra poeter - Ola Julén och Lars Mikael Raattamaa är två av dem, vilka även de har återutgetts i N/L:s poesibibliotek. I sitt förord till Natten skriver Gabriel Itkes-Sznap:

"Allt som allt gestaltar Natten ett spel mellan två krafter. Å ena sidan en dödsindränkt förtvivlan, å andra sidan ett på en gång livfullt och avgrundslikt skratt, som avväpnar, såväl som när sig på och intensifierar förtvivlan ( ... ) För att nagga ett monster i kanten krävs vilja och mod. För att förnimma korn av obegriplighet krävs förmåga till förundran och fascination. För att se tillvaron som bottnen för en brinnande om än falnande eld krävs en skapande blick. Här talar någon som möjligen inte står ut, men knappast gett upp.”

Willy Granqvist föddes 1948 i Mälarhöjden i Stockholm och tog sitt liv 1985. Vid sidan av författarskapet var han verksam vid Sveriges Radios kulturredaktion.

N/L:s poesibibliotek är en serie för återutgivning av diktsamlingar på svenska från alla tider, alltså inte urvals- eller samlingsvolymer utan originaldiktverk i deras helhet. Tiotalet böcker om året planeras, i vacker formgivning av Nina Ulmaja.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone