Jump to content
The library informs: Du kan låna 6 böcker per 28-dagarsperiod!
Cover for Trumslag hjärtslag
Isbn: 978-91-8063-113-6
Publisher: Modernista
Category:
Memoirs & Biography Art, music, theatre, film
Accessible since: July 2022
Narrator: Nike Markelius
Length: 14 hours 55 minutes

Audiobook

Trumslag hjärtslag

Nike Markelius självbiografiska Trumslag hjärtslag som expanderad ljudbok – inläst av & med musik i urval av författaren!

»Nike Markelius har ett språk så rikt och pulserande av kraft att hon kliver fram inte bara som en musiker som kan skriva utan som en författare av rang. En väldigt fin bok om ett liv av kontraster.« Jan Gradvall, DI Weekend

»En starkt berörande självbiografi som sträcker sig långt bortom det egna jaget.« Johanna Paulsson, DN


Första gången Nike Markelius sätter sig bakom ett trumset är när hon tillsammans med några vänner startar punkbandet Usch. Året är 1978, Nike är sexton och punken har kommit till stan. De blir förband till Ebba Grön, snart börjar Nike spela trummor i kultbandet Tant Strul, som hittar ett unikt musikaliskt uttryck i åttiotalets början.
I Trumslag hjärtslag berättar Nike Markelius, med en röst präglad av livslust och kärlek, om framgång och fall, barnafödande, arbetslöshet och sjukdom, om frånvaron av en far och försöken att skapa nya sammanhang efter den intensiva tiden med Tant Strul – allt till musik, i urval av författaren, som illustrerar och gestaltar hennes berättelse. Från 60- och 70-talspop, rock och folkmusik som hennes mamma lyssnade på under uppväxtåren, till opera som hennes morfar sjöng när hon var liten.
Men framför allt är det musik av Nike Markelius själv och hennes olika band och samarbeten: från punkbandet Usch, via Tant strul, fram till de senaste decenniernas musik som soloartist och som konstnärlig ledare för det politiska bandet Nike & den Röda Orkestern. Här finns också instrumental musik skriven speciellt för ljudboken.
Kontrasterna i Nikes berättelse är många: rampljus och brödjobb, TV-intervjuer och gummistövlar i skogen, studioarbete och magiska somrar på Fårö. Men hon berättar också om hur det är att vara trummis och kvinna i en musikvärld som under så många år dominerats av män. Och om konstens och kreativitetens avgörande betydelse, både för individen och samhället.

NIKE MARKELIUS, född 1962 och uppvuxen i Stockholm, är trummis, sångerska, textförfattare och kompositör. Hon blev känd som medlem i Tant Strul i början av åttiotalet och är i dag verksam i flera musikaliska sammanhang, främst som soloartist. Hon har också skrivit dramatik, har en egen kultursida i tidskriften Syre och utgör en stark röst i den offentliga debatten kring arbetsmarknadspolitik och andra samhällspolitiska frågor.

Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone