Jump to content
The library informs: Du kan låna 6 böcker per 28-dagarsperiod!
Cover for Sittsjukan
Isbn: 978-91-8960-195-6
Publisher: Bookea
Category:
Medicine & Health
Accessible since: July 2023
Narrator: Veronica Kurba
Length: 6 hours 24 minutes

Audiobook

Sittsjukan

Om det funnits en tablett med samma effekter som regelbunden rörelse och minskat stillasittande skulle det utan tvekan vara ett av världens mest sålda läkemedel. Få tabletter skulle ha så ringa biverkningar och positiva effekter på kroppen som regelbunden träning. Genom att röra på dig kan du inte bara förebygga många av våra vanligaste folksjukdomar som typ-2 diabetes, hjärt-kärlsjukdom, depression och vissa cancerformer, utan också må bra, sova bättre, koncentrera dig och orka mer. Dessutom lever du längre!

Men om det nu är så bra att röra på sig kan man fundera på om elitidrottare, som är den grupp som rör på sig allra mest, också mår bättre och är friskare än befolkningen i övrigt. När triathlondeltagare korsar mållinjen kan de ha lika höga nivåer av hjärtskademarkören troponin som vid pågående hjärtinfarkt. Det är så att den som inte rör på sig alls har störst hälsovinster av att börja röra på sig bara lite grann, medan den som redan rör på sig inte vinner så mycket mer hälsa av att börja röra på sig extremt mycket. Så om du är en person som inte rör på dig alls är det bara att gratulera. Du tillhör dem som har mest hälsa att vinna på att börja.

Dessutom finns stark evidens för att träning kan ha slående effekter på din kropp och hälsa långt efter pensionsåldern. Det är aldrig för sent att börja och varje steg räknas. På ett lustfyllt sätt försöker läkare och medicinare doktor Amanda Lahti paketera det aktuella forskningsläget om fysisk aktivitet och stillasittande i syfte att sprida rörelseglädje och kunskap om människokroppen och vad den behöver för att må bra. Förhoppningsvis blir du både inspirerad och förstår hur lite det faktiskt krävs för att uppnå stora hälsovinster genom regelbunden rörelse och minskat stillasittande.

Amanda Lahti är legitimerad läkare och medicinare doktor. Hon är till vardags ST-läkare i allmänmedicin, styrelseledamot för idrottsmedicin SYD och lagläkare för ishockeylaget Malmö Redhawks i SHL och svenska handbollslandslaget. Amanda har ett genuint intresse för både elitidrott och folkhälsa med inriktning på fysisk aktivitet och stillasittande. 


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone